Bingo ordbok

 

Bingo ordbok. Här förklaras de ord och begrepp som du oftast kommer stöta på när du spelar bingo på nätet. De flesta bingosidor är engelskspråkiga, så ordbokens uppslagsord är oftast även dem på engelska.

Bingochat.se hjälper dig gärna med engelskan om du skulle ha behov av detta.

Ordboken byggs hela tiden ut och uppdateras med jämna mellanrum, och stöter du på ett bingobegrepp eller utryck som du gärna vill få förklarat för dig, eller tycker att vi borde ha på sidan, så är du mer än välkommen att skriva ett inlägg i vårt forum eller skicka ett e-post till support@bingochat.se.

 

Admission Packet

Det minimala antalet bingobrickor du behöver köpa. En AP består normalt av tre till sex bingobrickor per spel. En AP kan också innehålla specialspel. Det varierar från sajt till sajt – vad en AP exakt består av.

 

Bingo Board

En elektronisk lysande tavla som visar varje utropat bingonummer. Läs artikeln bingo regler.

 

Blackout

Ett mönster som du måste uppfylla för att vinna. Spelar du t.ex. med en bricka med 75 bingonummer, behöver du mellan 50 och 60 av numren som ropas ut. B´s enda ner till 43 tal förekommer också. Även kallat Coverall.

 

Bonus

Nästan alla bingohallar på nätet har gynnsamma bonussystem. Se artikeln bingo bonus och avsnittet “Vad betyder omsättning?” i bingo FAQ.

 

Buy-In

När du växlar kontanter till bingobrickor.

 

Caller

Den som ropar ut bingonumren.

 

Card

Bingobrickan. Brickan innehåller 24 nummerfält och ett blankt fält. Numren är indelade i fem kolumner med fem nummer i varje (5 x 5 = 25 tillsammans inklusive det blanka fältet).

Numren i kolumn B sträcker sig från 1 till 15, kolumn I från 16 till 30, kolumn N (den innehåller fjorton nummer och den blanka rutan) från 31 till 45, kolumn G från 46 till 60 och kolumn O från 61 till 75. När du spelar, har du flera tusen unika brickor att välja mellan. Se artikeln bingobrickor.

 

Chat room

En skärm du kan öppna samtidigt som du spelar eller väntar på att få komma igång med ett nytt spel. Här kan du chatta med andra spelare eller med bingohallens Chat Master (se den här).

 

Chat Master (CM)

Chat Master, ofta förkortat CM, är den person som styr chatten. Chat Mastern viktigaste uppgift är dock att önska alla spelare varmt välkomna och lycka till med spelet samt hjälpa dig om det skulle uppstå problem längs vägen.

CM kallas ibland även för Chat Moderator.

 

Chat Moderator

Se Chat Master.

 

Consolation Prize

Den eller de vinster som kan stå på spel i vissa bingospel, om en vinnare inte utses innan ett på förhand fastställt antal utropade nummer.

 

Coverall

Ett annat ord for Blackout (se här).

 

Early bird game

Ett bingospel som startar innan ett annat ordinarie spel.

 

Flimsy, Flimsies

Bingobrickor tryckt på tunt papper. Det är vanligt att tre brickor finns på ett vanligt ark papper, men Fs finns också med ett, två, fyra, sex eller nio tryckta brickor. Typiska kostnader för ett F-ark är en eller två dollar och vinsterna i ett flimsy-spel är i regel lite högre än det allmänna bingospelet.

Flimsies kan även hittas under titeln “Throwaways”.

 

Free space

Brickans nummerfria mittenfält. Det är en slags joker som du får med gratis i varje spel, och det räknas med i ditt vinstmönster. Se artikeln bingobrickor.

 

Game Board, Gameboard

En elektronisk display på din bingobricka. Syftet med GB är att visa vilket mönster du ska ha för att vinna pågående spel. Se artiklarna bingobrickor och bingo regler.

 

Game room

I de flesta bingohallarna online sitter spelarna i olika GR. Idén är att skapa mer överskådliga, personliga och trevliga bingorum (se här).

 

Hardway bingo, Hard-Way Bingo

Här använder man inte gratisfältet (se Free space och Card). Se artikeln bingobrickor.

 

Jackpot

En storvinst som vanligtvis utlöses när man får ett speciellt eller särskilt svårt mönster (t.ex. Blackout, se här) på sin bricka med ett på förhand avtalat antal bollar.

 

Lucky Jar, Cookie Jar

En kruka med pengar. Du vinner krukans innehåll om du får bingo på ett bestämt “lucky number” (turnummer). Turnumret är det första talet som dras i ett större bingospel.

Pengar läggs till i krukan varje gång turnumret ropas upp eller om utroparen begår ett misstag. Det är i regel endast möjligt att vinna LJ/CJ i vanliga bingospel.

 

Minimum Buy-In

Det minsta belopp du behöver investera för att kunna vinna priser.

 

Money Ball

Ett nummer dras innan spelet börjar. Får du bingo på det här numret, blir din vinst fördubblad.

 

Moonlight Bingo

Bingospelet börjar sen på kvällen, i regel omkring kl. 22.00. För andra bra speltidpunkter, se artikeln bingo strategi.

 

Multiple Winners

Två eller fler spelare som får bingo på samma gång. När detta sker blir prispoolen delad mellan de båda. Om det t.ex. utses fem vinnare i ett $500 spel, får de $100.

 

On

En spelare är “on”, när en eller flera av dennes spelbrickor endast behöver ett nummer till för att få bingo.

 

On The Way

OtW spelas innan ett Blackout-spel (se här). Det spelas på samma spelbrickor som blackoutspelet. Först körs OtW-spelet eller spelen, därefter blir ytterligare nummer uppropade tills det att man får en blackout.

 

Pattern

Det mönster som ska täckas på bingobrickan av de utropade numren. Man behöver endast ha de nummer som mönstret utgör för att ta hem spelet.

Ett populärt mönster är Blackout (se här) eller Coverall (se här), där (nästan) hela brickan ska täckas. Se artiklarna bingo regler och bingobrickor.

 

Payout

En procentandel av spelsajtens omsättning används för att betala ut vinster. I genomsnitt ligger denna på runt 75 procent på bingospel på nätet.

Detta kan man jämföra med t.ex. Lotto, där utbetalningsprocenten ligger på omkring 45 procent. Om vinstutbetalning, se bingo FAQ.

 

Progressiv Jackpot

En jackpott som blir större och större fram till någon plockar hem den. Olika former av progressiva spel fixar pengar till jackpotten.

I regel är det ett separat inköp av bingobrickan (se Buy-In), om du vill spela progressiva jackpottspel.

 

Session

Ett heldags eller – kvällsbingoprogram bestående av både vanliga och speciella bingospel.

 

Six-pack, Nine-pack

Sex eller nio tal i ett visst mönster på en bricka. Se artiklarna bingo regler och bingobrickor.

 

Speed Bingo

I denne variant av ett vanligt bingospel täcks numren mycket snabb och det är möjligt att få bingo på bara tre nummer.

 

Speedgame, Speed Game

Ett coveral-spel (se Blackout eller Coverall), som räknas upp jättesnabbt.

 

Split Pot

Ett bingospel där vinnaren delar på intäkterna från de köpta bingobrickorna med spelsajterna. Exempelvis kan vinnaren få 60 % av intäkterna, medan huset behåller de sisa 40 procenten.

 

Texas Blackout

En bingovariant där spelet baseras på om den första siffran är jämn eller udda. Är det första numret jämnt, blir alla de jämna numren brickans jokrar, och kan således täckas över.

Om det första numret är omvänt udda, ska alla de udda numren kryssas för. Spelet forsätter sedan som vanligt.

 

Throwaways

Se Flimsy, Flimsies.

 

Wager/Omsättning

Wager betyder att du behöver spela igenom din bonus (se här) ett visst antal gånger innan du kan ta ut dina vinster, som du plockat hem från bonuspengar. Se avsnittet “Vad betyder omsättning?” i artikeln bingo FAQ.

 

Wild Number

Det första nummer som ropas ut under pågående omgång. Om t.ex. 42 blir utropat ska alla tal som slutar på 2 kryssas för.

 

Wrap Up

Namnet på det sista spelet under en session.